vaikeaa, ei susta huomaa onko vaikeaa




Pari päivää sitten oli virallinen kaapista ulostulo päivä. Tää sai miut pohtimaan asioita, jäin miettimään miten paljon olen oikeasti puhunut tässä blogissa sairaidestani. Totuushan on, että minuu hävettää aivan järjettömästi. Tiiän et ei siinä oo mitään hävettävää, mutta häpeen myötää olevani masentunut.
Pari päivää sitten meillä oli äidinkielen tunnilla, jossa on oikeastaan vain miu luokkalaisia, tilanne, jossa jokaisella oli lyhyt puhevuoro itseään vaikuttaneesta asiasta tai tilanteesta. Näitä oli valmisteltu etukäteen, ja miuu jännitti aika paljon. Kerroin ite Merlin TV sarjasta. Tai oikeastaan sivussa mainitsin 5 vuotta kestäneen vakavan masennuksen. Kerroin salaa samalla, kuinka päätin vuosi sitten parantua, ja Merlin oli mukana, kuinka aloin katsomaan sitä samoihin aikoihin, ja silloin kun teki mieli vain antaa periksi, jotenkin kys. sarjan illuusio ystävyyden voimasta, rakkaudesta ja uskollisuudesta auttoi.


x

En ehkä itekkään kunnolla tajunnu sitä lapsena, mutta miuuhan koulukiusattiin ja syrjittiin tosi pahasti eskarista ysiluokkan alkuun (ja joo ysilläkin, mutta silloin se ehkä väheni vähän). Muutamia kertoja yritin puhua siitä ala-asteella opettajille, mutta vastaus oli luokkaa ''kaikilla on aina välillä huono päivä'' aa okei. Aloin pikkuhiljaa uskoa tätä että ehkäpä se vika onkin miussa. 

Aloin vihata itteeni ja kaikkee miuun liittyvää. Samalla taisin aika paljon vihata ympärillä olevia ihmisiä, ja torjuin muita. Mutta pijin sitä normaalina, vasta ysillä ymmärsin kunnolla että kuoleman toivominen, itsensä vihaaminen ja kaikki miun mielessä ei ehkä ookkaan normaalia. Olin kasvanu niitten ajatusten kanssa, enkä osannut ajatella niitä vääriksi - vasta kun yksi miu luokkalainen totes tunnilla pelkäävänsä kuolemaa, ja muut yhty häneen, koin pienen valaistumisen.

Alkoi yläaste, ja jälkikäteen muistellen, ihan ekat päivät meni aika ok. Juttelin muutamalle ihmiselle luokalla, ja melkein tunsin kuuluvani joukkoon. Mutta puolet luokastani oli samoja, kuin alakoulussa, joten eiköhän paskamyrsky jatkunut. Haukkumista ja syrjimistä. Välkillä yritin paeta, mutta päädyin myös muitten luokkien silmätikuksi :-)

Sain kuulla kiharista hiuksista ''LAMMASS'' huutoja. Kun yritin olla yksin, sain kuulla vittuilua siitä että olin yksinäinen. Tietty se, että olin pukeutumiseltaniki ''ernu'' häiritsi muita. Öö ok, kiva tietää antakaa miun itkee rauhassa.

Tosin fakta on se, että seiskalle mennessä päätin piilottaa tunteet. Itkeminen ei ollu ok, koska se oli heikkouden merki. Joten itkeä ei saanu. Taisin itkee 3 kertaa kahden vuoden aikana, ja ne olivat TV sarjojen takia 7-luokan alusta 8-luokan lopppun.


don't let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don't feel, 
don't let them know

Masennuksen yksi oireista on muisti ongelmat. Miulla ei oo juuri muistikuvia yläkoulusta. En kunnolla muista seiskaluokasta kuin sen miten ahdistavaa se oli kokoajan. Muuten se on vaa isoa kysymymerkkiä. Eh wtf. Fiilis on aina aika 0/5 kun ihmiset muistelee kaikkee kivaa yläasteelta ja miu ilme on aikalailla vaan ''「(゚ペ) öö ei?''.






Miulla oli lapsuudessa aika huonot välit miun vanhempiin ja veljeen, joka varmasti vaikutti asiaan. Meillä riideltiin lähes jokapäivä, ja se oli saatanan ahdistavaa. Miulla oli vähän 'irl' kavereita. Oikeastaan vaan yks ystävä, ja hänen kaverinsa tunsin jotenkin. Mutta miulla oli tosi paljon nettin kautta ystäviä, osa on edelleen puhelimeni numerovalikossa, ollut nyt ainakin 6 vuotta. Muistan kun tapasin Jorpan ja Mirtsun riparin jälkeen ekaa kertaa Lintsillä. Se oli ehkä elämäni yks parhaista päivistä.

oltiin hottiksii


Nykysin miulla on tosi hyvät välit aikusiin ja veljeen. Jestas hankala ees kuvitella, miten vaikeeta sillon oli.
Miu vanhemmat on todennu, et ne vaa luuli vetäytymisen kuuluneen miu luonteeseen. En osannu puhuu niille, joten ne ei tienny mitään.

Vuosia sitten mie en osannu hakee apua. Kasilla kävin kerran viikossa kuraattorilla, mutta siitä ei ollut mitään hyötyä (enemänkin haittaa), koska pelkäsin meijä kunnan kuraattoria, okei.  Vuosi sitten hain siis ihan kunnon apua. Nykyisin käyn 1-2 kertaa kuussa psykologilla ja käytän masennuslääkkeitä. Ja oon välillä oikeesti tosi onnellinen.

Silti kasin lopulla helpotti, ja oli hetkiä kun saatoin sanoa, ''nyt ei masenna'', joten se ehkä oli väliaikaisesti poissa. Kesällä vanha ystävä palasi.


Ysillä sain uusia ystäviä, uskalsin viimein tutustua heihin. Silloin tosiaan helpotti.
Helmikuussa (n. 2v sitten siis) Me alettiin Jonnen kaa seurustella. Muistan, kun olin heillä ekaa kertaa, ja totesin: ''Ekaa kertaa pitkään aikaan en haluakkaan kuolla'', ja tää aika valosa ajanjakso kesti suunilleen kuukauden.

 Mutta kesällä ysin jälkeen taas kaikki vaikeni, miun sisko muutti Keravalle, ja se tais vaikuttaa miuun aika negatiivisesti. Tosin syitä saattoi olla muitakin, esim lukion aiheuttama pelko (tai ihan vaan, että hoitamattoman masennuksen uusiutumis todennäöisyys on n. 50%, ja miulla se mahollisesti uusiutu jo uudelleen, jolloin sen todennäköisyys on jopa 70% jestas (Kolmannella kerralla todennäöisyys on 90%, lapset hankkikaa apua oikeesti)).




Jos totta puhutaan, olin tosi syvällä, niin syvällä että en ees tiiä miten sieltä selvisin? Toivoin kokoajan, että vapauttaspa joku miut ja kuolisin. Olin onneks liijan säälittävä tekemään sitä ite, vaikka pari kertaa taisin yrittää. Oon melko varma, että ilman Jonnea en oiskaan selvinny. Ja miun kavereita. Te ootte miulle tosi tärkeitä. Muistan kun kerran kerroin pahasta olosta heille, ja yks joka ei ikinä halaa ketään ja vihaa haleja, halas miuu ja melkein itki. Jestas.



Edelleen tuntuu joskus, että ei tässä oo mitään järkeä. Onks miun pakko jatkaa elämää lääkkeiden voimalla, mutta oon ihan varma, että mie paranen. 

surullinen ilme, koska olin surullinen (Hiusten perusteella 2013)
Huomatkaa sormet ristissä selän takana. Ehkä tosi hyvin minuu kuvaava kuva tuolloin. Esitän vahvaa, vaikka valehtelen ja oikeesti toivoin vaa pelastusta. 


Oon aika varma, että jos minua ei oltas haukuttu lampaaks, syrjitty ja pietty saastana, vaan vaikka annettu olla ihan yksin ja kohdeltu ees ihmismäisenä, tätä ei ois tapahtunu. Olisin ehkä joskus sniffutellut yksinäisyyttäni, mutta selvinnyt. 

Pliis miettikää ens kerralla ennenkuin kommentoitte toisen ulkonäköö tai sen käytöstä. Te ette voi tietää kaikkee vaikka niin luulette.

Kommentit

  1. Haluisin kommentoida jtn tosi hienoo ja deeppii ja voimauttavaa mutten osaa, mut i feel you, ollaan vähintää puoliks samassa veneessä~ *hali*

    VastaaPoista
  2. Siis mitä helvettiä. Näköjään pörrötukkasia tyyppejä Suomes on vähän jos kerra yhel on luokal sellaset nii siit tehää numero ):< Vitun vammasta, miksei vanhemmat OIKEESTI OPETA LAPSIAAN OLLA KIUSAAMATTA JA ARVOSTELEMATTA ???
    Esim mäki nään paljo sellasii joide ulkonäkö ällöttää mua, mä en tasan ala kiusaa ja juorumaa siitä ja huomauttele muille et hyi kato tota! Vaik mulle ei ees oo opetettu suvaitsevuutta. Oon kai itte oppinu sen, ku syntymäst asti oon ollu erilaine ku muut.

    Mä uskon sust et kyllä Sä selviit~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niimpä :/ olin ehkä idiootti mutta idk eiks kaikki lapsetki oo? wtf
      se on hyvä, olet viisas lapsi

      pietään siitä kiinni <: kiitos

      Poista
  3. Kiusaaminen ja syrjiminen on niin säälittävää. Mikä erilaisuudessa on muka niin väärää?
    Onneksi sulla on ollut Jonne ja ystäviä sun tukena :)
    Oot oikeesti hieno ihminen, vaikutat aivan mahtavalta persoonalta!
    Sun pörröhiukset on kaikenlisäks söpöt :3
    + Itsekin katsoin joskus Merliniä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. wyy kiitos paljon ;-; ♥
      (merlin on mahtava, olet viisas)

      Poista
  4. Oh man mä oon ollu tosi sokea.. Mä en koskaan älynny, et sul on ollu asiat noin huonosti :'( Ymmärrän sua ja tiiän, et se on hirveetä. Anyhow: Asiat muuttuu paremmiksi. Niin kävi mulle joten varmasti käy sullekkin.

    Haleja ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mie vaa olin idiootti ja piilotin kaiken tosi hyvin
      varmasti!
      kiitti

      Poista
  5. Aaaah, voi hitto! D: En koskaan kykene ymmärtään, miks ja miten ihmiset voi olla niin julmia.. Mutta uskon et pääset jaloilles! Itellä on juur todettu samaa ongelmaa, masennusta, vaikkakin ainakin vuoden myöhässä. On ehkä piinaavinta ikinä pitää itteensä viallisena ja tuntee, et olis vaan parasta lähtee. En oo oikeen alan ammattilainen kirjottaan mitään kannustuskommentteja, mutta tuota juuh.. ^^'

    Mut hakataan esteet eiköstä juu. 8-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihmiset why???? (kannustut kommentit on hankalia, oon niitä ihmisiä jotka mieluummin halaa vain toisia ja ei sano mitään, ja niin on suurin osa miu kavereistaki)

      Joo 8-) Hakkaa päälle suomen poika, ei meitä ryssät voita ja tulta munille (apua oon lukenu liikaa tuntematonta sotilasta)

      Poista
  6. ihana Jenna, pysy vahvana ♡
    harmittaa kun en ole ymmärtänyt tilannettasi aiemmin, mutta nyt ymmärrän. en osaa kirjoittaa mitään järkevää, mutta haluan vain sanoa kuinka hieno ihminen olet. kiusaajat ovat typeriä.
    mutta kaikki muuttuu vielä paremmaksi.

    VastaaPoista
  7. Mulle tuli niin hirveen paha olo sun puolesta tätä lukiessa;3; En ite osaa kovin samaistua, mut mulla on muutama hyvin läheinen ihminen, jotka myös kamppailee masennuksen kanssa, niin tavallaan tiiän sen olevan ihan tosi rankkaa. Ihan tosissaan mitä nyt sun blogien ja somen kautta sua tiiän nii vaikutat tosi ihanalta ihmiseltä ja en kestä miks ihmiset on niin julmia:c Mut oon aika varma et kyl sää selviit, ja toivon et pahimmat ajat ois jo yli:'3 Oon tosi huono kirjottaan tälläsii kommentteja mut tosiaan, voimia sulle, kyl sää pärjäät♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti ♥ Onneks on siunki kaltasii ihmisii :3
      niin ne onneks alkaa jo olla.

      Poista
  8. raah sori kamalasti oon ollu niin huono kommentoimaan ja nytki oon tälleen ilosesti myöhässä ;;
    en ees taas osaa sanoo mitään kauheen hienoo ku et oot mahtava ihminen ja koita aina pitää se mielessä vaikka välillä tekee kipeetä ♥

    ihan vitusti haleja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei se mitään, mieki oon, mutta luen silti lähes aina jokasen kommentin <:
      joo ♥ sie kanssa! oot upea ja mahtava

      kiittis

      Poista
  9. Ne ihmiset joilla ei ole luonnonkiharat hiukset eivät ymmärrä miten suuri ongelma ne ovat! Menee oikeasti aikaa hyväksyä se asia, ja aina on pelko, että joku sanoo jotain loukkaavaa niistä. Itsekin suoristin hiukseni joka päivä, enkä suostunut lähtemään minnekään suoristamatta hiuksia, ainakin siis neljä vuotta jollen pidempäänkin. Nyt vasta tänä vuonna ensimmäisen kerran menin kouluun yläasteella luonnonkiharilla hiuksilla ja tuli positiivista kommenttia paljon. Luonnonkiharat hiukset on vain vaikea asia, sen ymmärrän ja tiedän hyvin!
    Ja siis noh itselläkin oli paljon vaikeuksia viime vuonna, mistä vanhemmat ei tiedä oikein mitään. Se on kurjaa kun menee niin. Mutta en mitenkään voisi kuvitella itseäni tommoiseen tilanteeseen mikä sinulla on ollut ja noh, on. Oot hurjan vahva.
    Pakko vielä sanoa, että merlin on huippuparasihanaenkestä! Itse katselin sen läpi netflixistä viime vuonna ja nautin joka sekunnista, nauroin ja itkin. Ihan parasta vaan oli, se on yks minun all time favorite sarjoista! Ymmärrän sinua tavallaan niin hyvin, mutta sinulle on sattunut niin paljon enemmän kun minulle, että voin vain joiltain osin samaistua. Olet hurjan hurjan vanha ja suloinen. Jaksamisia sinulle. Tämä oli ehkä turhankin pitkä ehh öm anteeksi kun innostuin vähän kirjoittamaan. ♥ haleja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jestas, joku ymmärtää! kaikki aina vaa ''ne on oikeesti tosi nätit <3'' nii koska parhaillaan asettelen niitä monta tutiakin?

      kiitti ♥ Sieki oot vahva. Miulla kävi onneks niin, ettei miu tarvinnu kertoo asioita ite. Siihe en ois pystyny.
      OOh sielunsisko (veli?) merlin on upea ja ihana ja rakastan sitä enemmän kui mitään yhyhy
      Asioita ei voi suoraan aina verrata ♥ Haleja siullekkin! ei ollut ;v; pitkiä kommentteja on ihana lukea, vaikken osaa vastata niihin aina. (josksin laatu kuin pituus mutta pitkiin ihmiset yleensä höpisee kaikkea hassua~)

      Poista

Lähetä kommentti

x 1998 x Liperi x Samsung NX 1100 x